Úskalí cytologické diagnostiky nádorů pankreatobiliárního traktu - Žiak, Dušan; Židlík, Vladimír; Kundrátová, Eva; Horáček, Jaroslav; Ondruššek, Róbert; Skopelidou, Valeria; Hurník, Pavel (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2024)
Nedávné zavedení WHO klasifikace cytologie pankreatobiliárních nádorů si kladlo za cíl zlepšit diagnostiku a management těchto tumorů. V předkládané práci jsou stručně popsány metody diagnostiky těchto tumorů. Důraz je pak kladen na detailní srovnání předešlé klasifikace dle Papanicolaou a nové WHO klasifikace a změny, které zavedení WHO klasifikace přivádí. V poslední části článku pak přinášíme konkrétní zajímavé případy z naší praxe ilustrující možná diagnostická úskalí cytologického hodnocení.
Keywords: ženské pohlaví; Biliary Tract Neoplasms; Female; cholangiopankreatografie endoskopická retrográdní; diagnostické zobrazování; nádory slinivky břišní; lidé; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; lidé středního věku; Adult; Middle Aged; Pancreatic Neoplasms; dospělí; Humans; cytologické techniky; Diagnostic Imaging; nádory žlučového ústrojí; Cytological Techniques