Positional asphyxia: accidental death due to head-down position in a badger sett - Ginelliová, Alžbeta; Farkaš, Daniel; Iannaccone, Silvia (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2024)
Zadusenie pri nepriaznivej polohe tela môže nastať pri takej polohe, ktorá znemožňuje alebo podstatne obmedzuje normálne dýchanie. Autori v kazuistite popisujú prípad 67-ročného muža, ktorý bol nájdený bez známok života v jazvečej nore v polohe dolu hlavou. Pri pitve sa zistili celkové známky dusenia, výrazné prekrvenie hornej polovice tela s početnými krvnými výronmi v koži tváre, krku a hornej časti hrudníka, v očných spojovkách, v ústnej sliznici a v mäkkých lebečných pokrývkach. Bezprostrednou príčinou smrti bola polohová asfyxia v polohe dolu hlavou v jazvečej nore.
Keywords: soudní lékařství; asfyxie; Male; mužské pohlaví; Aged; Asphyxia; Forensic Medicine; pitva; Humans; lidé; Autopsy; senioři