Screening v pediatrii - David, Jan; Votava, Felix (Česko-slovenská pediatrie, 2024)
Screening představuje významný preventivní nástroj pediatrie. Svou povahou spadá do prevence sekundární. Zahrnuje celoplošné, pravidelné, ministerstvem zdravotnictví definované (formou vyhlášky či metodického pokynu) screeningy, jmenovitě novorozenecký laboratorní screening, vyhledávání vývojové dysplazie kyčlí, vrozených a získaných sluchových vad, oftalmoskopické vyšetření k odhalení kongenitální katarakty a systém pravidelných preventivních prohlídek praktickým lékařem pro děti a dorost. Existují i další screeningová vyšetření, která však zatím nejsou důsledně celoplošná, například u novorozenců a kojenců ultrazvukové vyšetření vývojových vad urotraktu či vyhledávání kritických srdečních vad měřením saturace krve kyslíkem. Předkládaný článek pojednává o obecné úloze screeningu v pediatrii, jeho principech, metodách a rizicích.
Keywords: falešně pozitivní reakce; novorozenec; Infant, Newborn; Neonatal Screening; falešně negativní reakce; Sensitivity and Specificity; senzitivita a specificita; Diagnostic Screening Programs; False Negative Reactions; Humans; novorozenecký screening; Infant; lidé; screeningové diagnostické programy; sekundární prevence; kojenec; False Positive Reactions; Secondary Prevention