Porucha v dôsledku hrania digitálnych hier (gaming disorder): nejasnosti, problémy a projekt ORE ako ich možné východisko - Urbancová, Anna; Martončik, Marcel; Adamkovič, Matúš (Alkoholizmus a drogové závislosti, 2024)
Hranie digitálnych hier už väčšina Slovákov považuje za bežnú formu zábavy či psychohygieny. Pozitívny rozmer tohto behaviorálneho prejavu však dopĺňa aj rozmer negatívny. Ide najmä o prípady, kedy hranie digitálnych hier získa v priebehu času patologickú povahu, a rozvinie sa do plnohodnotnej psychickej poruchy – poruchy v dôsledku hrania digitálnych hier. Ako je však možné odlíšiť hranie, ktoré nespôsobuje osobe závažné problémy, od hrania, ktoré ich spôsobuje? Práve táto dvojznačnosť toho istého behaviorálneho prejavu, ktorá absentuje u látkových závislostí, spôsobuje odborníkom v oblasti psychického zdravia problémy. Jednoznačnú odpoveď neposkytuje čas strávený hraním, ani opis diagnostických kritérií v príručke ICD-11. Cieľom tohto článku je priblížiť čitateľovi aktuálne problémy spojené s novou diagnostickou kategóriou predstavenou v jedenástom vydaní Medzinárodnej klasifikácie chorôb.
Keywords: Video Games; Mental Disorders; Slovakia; lidé; průzkumy a dotazníky; Slovenská republika; Internet Addiction Disorder; Behavior, Addictive; Surveys and Questionnaires; netholismus; návykové chování; videohry; duševní poruchy; Humans