Rodinná terapia v liečbe závislostí a starostlivosť o ľudí so spoluzávislosťou - Kovácsová, Erika; Skalická, Elena (Alkoholizmus a drogové závislosti, 2024)
Dôležitou témou pri práci s rodinou, ktorá má člena so závislosťou je problematika spoluzávislosti. Ide o multidimenzionálne (fyzicky, mentálne, emocionálne a duchovne) podmienený problém, ktorý vzniká zameriavaním sa na potreby a správanie druhých. Označujeme ňou súhrn motívov, postojov, spôsobov komunikácie, správania a konania, ktorým rodinní príslušníci závislosť podporujú, rozvíjajú alebo narúšajú snahu o uzdravenie sa z nej. Cieľom práce je priniesť informácie o rodinnej terapii, ako o dôležitej súčasti liečby závislostí. V texte uvádzame príklad praxe fungovania rodinnej terapie v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom na Prednej Hore, ako aj skúsenosti pacientov, ktorí túto rodinnú terapiu absolvovali.
Keywords: Family Relations; Psychotherapy; Substance-Related Disorders; Humans; lidé; poruchy spojené s užíváním psychoaktivních látek; Family Therapy; psychoterapie; spoluzávislost; Codependency, Psychological; rodinné vztahy; rodinná terapie