Dieta s nízkým obsahem fermentabilních oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů (FODMAP) jako léčebný postup u dětí s funkčními poruchami gastrointestinálního traktu - Šácha, Ondřej; Zárubová, Kristýna (Česko-slovenská pediatrie, 2024)
V léčbě některých gastrointestinálních onemocnění u dětí se stále častěji využívají dietní opatření založená na vyloučení některé ze skupiny fermentabilních oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů ze stravy (low-FODMAP dieta). Následující text shrnuje podstatná doporučení užití diety s nízkým obsahem FODMAP a vychází ze stanoviska Evropské společnosti pro gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHAN) vydaného v září roku 2022. Sdělení obsahuje kromě dostupné evidence také doporučení týkající se zahájení, trvání, postupného ukončování, monitorování, odborného vedení, bezpečnosti a rizik low-FODMAP diety. Zatím existuje jen málo důkazů podporujících použití tohoto dietního opatření u dětí, a to prakticky jen u některých dětských pacientů trpících funkčními obtížemi gastrointestinálního traktu (FGID, functional gastrointestinal disorders). Konkrétně u dětí s funkčními bolestmi břicha (FAP, functional abdominal pain), kam se řadí např. syndrom dráždivého tračníku (IBS, irritable bowel syndrome) dle tzv. Římských kritérií IV z roku 2016. Aktuálně není evidence pro užití low-FODMAP diety u jiných gastrointestinálních onemocnění u dětí, jako je např. zácpa, zánětlivá střevní onemocnění, celiakie, neceliakální glutenová senzitivita či syndrom bakteriálního přerůstání.
Keywords: sacharidy; nutriční terapie; Child; Abdominal Pain; syndrom dráždivého tračníku; bolesti břicha; Humans; dieta FODMAP; Irritable Bowel Syndrome; lidé; Carbohydrates; gastrointestinální nemoci; Gastrointestinal Diseases; Nutrition Therapy; dítě; FODMAP Diet