Malabsorpční syndromy - Ambrozová, Martina; Hrunka, Matěj; Jabandžiev, Petr (Česko-slovenská pediatrie, 2024)
Malabsorpční syndromy představují rozsáhlou skupinu onemocnění, pro která je typická porucha intraluminálního trávení či vstřebávání živin. Klinicky se manifestují jako průjem, steatorea, nadýmání anebo neprospívání. Některé jednotky mohou být doprovázeny i specifickými příznaky, jako jsou např. otoky, paličkovité prsty a perianální exantém. Článek má za cíl na základě recentních poznatků malabsorpční syndromy přehledně klasifikovat a shrnout jejich etiologii, etiopatogenezi a klinickou manifestaci. Nedílnou součástí textu je rovněž přiblížení aktuálních diagnostických a léčebných postupů. V souladu se zaměřením rubriky budou diskutovány zejména nozologické jednotky s častějším výskytem. Vzácnější choroby (např. malabsorpce při reakci štěpu proti hostiteli) budou zmíněny jen okrajově a čtenáři budou poskytnuty recentní zdroje s podrobnějšími informacemi.
Keywords: nemoci žaludku; Cholestasis; Celiac Disease; malabsorpční syndromy; exsudativní enteropatie; střevní sliznice; Malabsorption Syndromes; Humans; celiakie; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; žaludeční sliznice; lidé; Intestinal Mucosa; Gastric Mucosa; Stomach Diseases; cholestáza; Protein-Losing Enteropathies