Arteriální hypertenze ve stáří - Filipovský, Jan (Geriatrie a Gerontologie, 2024)
Vysoký krevní tlak je jedním z nejčastějších zdravotních problémů vyššího věku a jedním z hlavních kardiovaskulárních rizikových faktorů. Osoby starší 65 let trpí především izolovanou systolickou hypertenzí se zvýšeným pulzním tlakem, který je důsledkem ztráty tepenné elasticity. S věkem roste pravděpodobnost výskytu dalších kardiovaskulárních a ledvinných onemocnění a diabetu. Pro léčbu proto užíváme přednostně léky, které mají kromě snížení krevního tlaku prokázaný kardioprotektivní efekt a nemají negativní vliv na přidružená onemocnění. Blokátory renin-angiotenzinového systému, blokátory vápníkových kanálů a thiazidová analoga tvoří základ léčby a můžeme je výhodně kombinovat. Antihypertenzní léčba vede k poklesu rizika kardiovaskulárních příhod a srdečního selhání také u nejstarších osob ve věku nad 80 let.
Keywords: měření krevního tlaku; Humans; Blood Pressure Determination; hypertenze; lidé; senioři; senioři nad 80 let; Hypertension; antihypertenziva; Antihypertensive Agents; Drug Therapy, Combination; Isolated Systolic Hypertension; Aged; Aged, 80 and over; izolovaná systolická hypertenze; kombinovaná farmakoterapie