Sézaryho syndrom - vzácné onkologické onemocnění diagnostikované u seniorů - Šaková, Rita; Dvořáková, Markéta; Richter, Tomáš; Topinková, Eva (Geriatrie a Gerontologie, 2024)
Sézaryho syndrom (SS) je vzácná forma T-buněčného lymfomu. Je charakterizovaná erytrodermií, generalizovanou lymfadenopatií a přítomností Sézaryho buněk v periferní krvi (více než 1000/mm3) a kožních infiltrátech. Je to onemocnění typicky diagnostikované u seniorů nad 55–60 let, a tak se s ním můžeme setkat v geriatrické praxi. Péče o pacienty s SS je vždy multioborová, zejména ve spolupráci s hematoonkology a dermatology. I přes terapii, která je komplexní – zkoumají se stále nové léčebné přístupy – je prognóza nepříznivá. V kazuistice je prezentována 77letá pacientka se Sézaryho syndromem.
Keywords: Humans; diferenciální diagnóza; Antineoplastic Agents; Fatal Outcome; monoklonální protilátky; Sézaryho syndrom; Antibodies, Monoclonal; protinádorové látky; fatální výsledek; Sezary Syndrome; Diagnosis, Differential; Lymphoproliferative Disorders; ženské pohlaví; lymfoproliferativní nemoci; lidé; Aged; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; senioři; Female