Cílená nutriční intervence jako nástroj podpory soběstačnosti u geriatrické pacientky - Mikulecká, Věra (Geriatrie a Gerontologie, 2024)
Polymorbidní pacientka ve věku 86 let byla po pádu hospitalizována na oddělení traumatologie pro zlomeninu krčku kosti stehenní, byla provedena osteosyntéza. Poté byla pacientka přeložena na oddělení následné péče k doléčení a rehabilitaci. Zde u ní byl diagnostikován syndrom demence a malnutrice. I přes nastavenou nutriční podporu došlo během hospitalizace k výraznému poklesu její tělesné hmotnosti. Při propuštění byla s rodinou pacientky naplánována pravidelná návštěva geriatrické ambulance pro snazší management léčby demence a nutriční podpory. V rámci komplexního geriatrického vyšetření byl ve spolupráci s nutričním terapeutem vypracován plán cílené nutriční podpory přizpůsobený pečlivě zorganizovanému systému domácí péče. Ve spolupráci s ambulancí výživy byl plán nutriční podpory mírně optimalizován podle stravovacích preferencí pacientky. Při dalším kontrolním vyšetření v geriatrické ambulanci byl již tři měsíce po propuštění z hospitalizace zaznamenán pozitivní efekt terapie v navýšení tělesné hmotnosti, zlepšení syndromu frailty, stavu nutrice i sarkopenie. Popisovaný případ ukazuje praktický přínos pravidelného nutričního screeningu seniorů a case managementu geriatra s nutričním terapeutem, nutricionistou, rodinou pacienta a pracovníky domácí péče.
Keywords: Comorbidity; Nutritional Support; demence; Aged, 80 and over; křehký senior; komorbidita; lidé; fraktury krčku femuru; Female; senioři nad 80 let; Frail Elderly; Dementia; ženské pohlaví; Humans; Femoral Neck Fractures; nutriční podpora; Accidental Falls; podvýživa; úrazy pádem; Home Care Services; služby domácí péče; Malnutrition