Staging karcinomu endometria FIGO 2023 a jeho význam pro klinickou praxi - Sehnal, Borek; Kubecová, Martina; Hruda, Martin; Drozenová, Jana; Halaška, Michael J; Havlík, Jiří; Robová, Helena; Pichlík, Tomáš; Grafnetter Regináčová, Klaudia; Rob, Lukáš (Klinická onkologie, 2024)
Východiska: Mezinárodní federace gynekologie a porodnictví (Fédération Internationale de Gynécologie et d’Obstétrique – FIGO) představila v červnu 2023 nový stagingový systém karcinomu endometria FIGO 2023. Cíl: Nový stagingový systém se výrazně liší od předchozích verzí a představuje významný odklon od tradičních stagingových systémů jiných gynekologických karcinomů, protože do definice jednotlivých stadií mimo tradičně anatomického rozsahu tumoru zahrnul i molekulární profil nádoru a další histopatologické parametry – histologický typ nádoru, grade nádoru a přítomnost podstatné lymfovaskulární invaze. Nový systém definuje zcela odlišně stadia I a II a také rozšiřuje definici stadií III a IV, což umožňuje zohlednit různé typy šíření nádoru mimo dělohu. Zavedení molekulární testace je hlavní změnou v novém stagingovém systému. Při průkazu některých molekulárních markerů se zcela mění stadium I nebo II. Stagingový systém FIGO 2023 zahrnutím těchto neanatomických parametrů zvyšuje přesnost prognózy pacientky v konkrétním stadiu s lepší možností individualizované léčby, vč. využití imunoterapie. Dalším cílem bylo co nejvíce synchronizovat staging s doporučenými postupy tří odborných společností: Evropské společnosti gynekologické onkologie (ESGO), Evropské společnosti pro radioterapii a onkologii (ESTRO) a Evropské společnosti patologie (ESP). Stagingový systém pro karcinosarkom zůstává identický se stagingovým systémem pro karcinom endometria. Závěr: Článek předkládá celkový přehled nového stagingového systému karcinomu endometria FIGO 2023 a diskutuje jeho výhody a nevýhody pro klinickou praxi.
Keywords: nádory ženských pohlavních orgánů; Female; nádory endometria; Genital Neoplasms, Female; Endometrial Neoplasms; Neoplasm Staging; staging nádorů; Humans; ženské pohlaví; lidé