Moderní farmakoterapie Alzheimerovy nemoci - Holmerová, Iva; Nováková, Martina (Klinická farmakologie a farmacie, 2024)
Článek upozorňuje na závažnost problematiky syndromu demence a jeho nejčastější příčiny Alzheimerovy nemoci. Představuje současné možnosti nejen farmakoterapie, ale i podpory pacientů a jejich rodinných příslušníků. Podrobněji se zabývá dosud nejvýznamnějším směrem vývoje nových léčiv pro farmakoterapii Alzheimerovy nemoci, antiamyloidovou terapii a diskutuje její efekt, ale i úskalí a bariéry, které jsou v současné době zvažovány v procesu schvalování těchto léčiv a jejich uvedení do praxe. Tyto léky představují významnou naději pro pacienty i jejich blízké a jsou i potvrzením, že progresi Alzheimerovy nemoci (a výhledově i dalších neurodegenerativních onemocnění vedoucích k demenci) je možné významně zpomalit či zastavit. Indikační spektrum těchto léků je zatím relativně úzké a ani v budoucnu z nich nebudou moci profitovat všichni pacienti. Proto je důležité dostatečně využívat možností dostupné symptomatické léčby farmakologické i nefarmakologické.
Keywords: antiamyloidová léčba; farmakoterapie; memantin; Early Diagnosis; demence; Alzheimer Disease; amyloid; kvalita života; nootropní látky; Amyloid; Drug Therapy; Humans; Dementia; Nootropic Agents; Alzheimerova nemoc; Memantine; Quality of Life; časná diagnóza; lidé