Nevhodné zásahy do pevných lékových forem - kazuistiky - Doseděl, Martin; Hajduchová, Hana; Malá-Ládová, Kateřina (Ošetřovatelské perspektivy, 2024)
Zásahy do pevných lékových forem (např. drcení či vysypávání obsahu tobolek) je v klinické praxi v lůžkových zdravotnických zařízeních častým jevem. Tyto zásahy jsou u některých léčivých přípravků nevhodné a mohou vést k přímému ohrožení pacienta. Ve sdělení jsou uvedeny příklady dvou pacientů, u nichž tyto nevhodné zásahy vedly k výskytu zdravotních komplikací. V diskuzi jsou navržena opatření, která by mohla vést k minimalizaci rizik plynoucích z těchto zásahů do pevných lékových forem.
Keywords: způsoby aplikace léků; Patient Harm; Female; lékové formy; off-label použití léčivého přípravku; dabigatran; poškození pacienta; Valproic Acid; ženské pohlaví; Dosage Forms; kyselina valproová; lidé; Metoprolol; Dabigatran; Male; Aged; metoprolol; aplikace orální; Off-Label Use; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Administration, Oral; Drug Administration Routes; Middle Aged; Humans