Výskyt stresové inkontinence moči po laparoskopické sakrokolpopexi - Boháč, Vladimír; Mašata, Jaromír; Švabík, Kamil (Česká gynekologie, 2024)
Cíl: Cílem práce bylo zhodnotit výskyt stresové inkontinence moči po operaci prolapsu pánevního dna metodou laparoskopické sakrokolpopexe. Jedná se o retrospektivní multicentrickou studii. Metodika: Do studie bylo zařazeno 131 pacientek, které podstoupily laparoskopickou sakrokolpopexi a následně minimálně jednoletý follow-up v podobě klinického vyšetření. Výsledky: Soubor zahrnoval pacientky s průměrným věkem 63,4 let (38–80 let), BMI 26,6 kg/m2 (19,4–36 kg/m2) a paritou 2 (0–4). Před operací vykazovalo stresovou inkontinenci 30 (22,9 %) pacientek, pooperačně 50 (38,2 %), rozdíl byl statisticky signifikantní (p = 0,0007). Následnou antiinkontinenční operaci podstoupilo 30 (22,9 %) pacientek, u 10 (7,6 %) pacientek došlo k významnému zlepšení stresové inkontinence. Závěr: Rekonstrukce prolapsu orgánů pánevního dna laparoskopickou sakrokolpopexí je spojena s rizikem pooperační stresové inkontinence ve 38,2 %, z toho de novo ve 22,9 % případů.
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; Gynecologic Surgical Procedures; Urinary Incontinence, Stress; laparoskopie; stresová inkontinence moči; prolaps pánevních orgánů; lidé; retrospektivní studie; Female; Laparoscopy; Postoperative Complications; Retrospective Studies; pooperační komplikace; Pelvic Organ Prolapse; ženské pohlaví; Humans