The impact of delivery mode on epigenetic changes in newborns and their health outcomes - Turcsányiová, Zuzana; Gašparová, Petra; Ballová, Zuzana; Dosedla, Erik (Česká gynekologie, 2024)
V posledných desaťročiach sme zaznamenali výrazný nárast počtu cisárskych rezov. Hoci je pôrod cisárskym rezom život zachraňujúci, je spojený so zvýšeným rizikom nepriaznivých zdravotných následkov u novorodencov, vrátane respiračných a atopických ochorení, obezity, cukrovky a závažných autoimunitných ochorení. Presné mechanizmy, ktoré sú základom týchto spojitostí zostávajú nepochopené; epigenetické modifikácie sa však ukázali ako pravdepodobný molekulárny základ spájajúci perinatálne faktory s budúcou náchylnosťou na ochorenie. Tento prehľad spája súčasnú literatúru a odhaľuje, že spôsob pôrodu môže ovplyvniť epigenetické markery u novorodencov, predovšetkým prostredníctvom zmien globálnej metylácie DNA a génovo špecifických metylačných vzorcov.
Keywords: císařský řez; Parturition; Cesarean Section; metylace DNA; Pregnancy; lidé; Delivery, Obstetric; epigeneze genetická; ženské pohlaví; DNA Methylation; vedení porodu; porod; Humans; těhotenství; Female; Epigenesis, Genetic