Použitie Watanabeho spigotov v manažmente bronchoezofageálnych fistúl - Vojtko, Martin; Ďuriček, Martin; Demeter, Michal; Kocan, Ivan; Dzian, Anton; Bánovčin, Peter (Gastroenterologie a hepatologie, 2024)
Bronchoezofageálne a bronchogastrické fistuly sú zriedkavou komplikáciou chirurgických zákrokov v hrudnej dutine, ako ezofagektómia, malígnych ochorení, dlhodobej endotracheálnej intubácie alebo infekčných ochorení. I keď nie sú časté, dosahujú vysokú morbiditu a mortalitu. Liečba týchto fistúl je náročná a často zdĺhavá s obmedzenou úspešnosťou. V rámci terapie môžeme u niektorých typov fistúl zvoliť endoskopické riešenie, ktorého úspešnosť, napriek veľkému množstvu rôznych metód, je nižšia s malým množstvom konzistentných dôkazov o účinnosti. Súčasne sa objavujú nové zariadenia a technológie s potenciálom na riešenie týchto stavov. Jednou z týchto metód je aj endobronchiálny bloker – Watanabeho spigot, ktorý sa iniciálne používal v pneumológii v terapii perzistentného pneumotoraxu, resp. pyotoraxu s bronchiálnou fistulou. V prezentovaných kazuistikách uvádzame použitie Watanabeho spigotu v kombinácii s over-the-scope klipmi v rámci terapie bronchoezofageálnych fistúl po ezofagektómii. V teoretickej časti článku uvádzame tiež prehľad endoskopických možností terapie uvedených fistúl v kontexte najnovších poznatkov a osobitne diskutujeme dostupné dáta o možnostiach využitia Watanabeho spigotov v liečbe bronchoezofageálnych fistúl.
Keywords: mužské pohlaví; Male; senioři; Female; Humans; Endoscopes, Gastrointestinal; pooperační komplikace; lidé; ezofagektomie; ženské pohlaví; diagnostické zobrazování; Postoperative Complications; Esophagectomy; Bronchial Fistula; endoskopy gastrointestinální; dospělí; Esophageal Neoplasms; Adult; Diagnostic Imaging; Aged; nádory jícnu; bronchiální píštěl