Cognitive performance-based typology of people with alcohol use disorders - Boleková, Veronika; Foriš, Filip (Psychiatrie, 2024)
Cieľom výskumu bolo analyzovať heterogenitu kognitívneho deficitu u ľudí závislých od alkoholu a identifikovať empirické typy, ktoré sa líšia v miere oslabenia kognitívnych funkcií v doménach pamäť, pozornosť, jazyk a reč, exekutívne funkcie a psychomotorické tempo. Výskumu sa zúčastnilo 53 pacientov v procese liečby závislosti od alkoholu hospitalizovaných v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom n.o. na Prednej Hore vo veku od 19 do 55 rokov. Na posúdenie kognitívnych výkonov boli použité Test verbálnej fluencie, Pamäťový test učenia slov, Test kódovania symbolov, Test opakovania čísel odpredu a odzadu, Test cesty a Batéria frontálnych funkcií. Pomocou klastrovej analýzy sme identifikovali nasledujúce 4 typy participantov: 1. participanti so zachovanými kognitívnymi funkciami a s kognitívnou rezervou, 2. participanti bez kognitívneho deficitu, 3. participanti s miernym oslabením exekutívnych funkcií, 4. participanti s globálnym kognitívnym deficitom. Z hľadiska vecnej významnosti boli medzi skupinami zistené nezanedbateľné rozdiely z hľadiska veku, vzdelania a dĺžky excesívneho pitia. Výsledky výskumu poukazujú na heterogenitu kognitívneho deficitu u ľudí závislých od alkoholu a možnosť identifikácie viacerých podskupín, ktoré sa z kvantitatívneho aj kvalitatívneho hľadiska líšia v miere oslabenia kognitívnych funkcií.
Keywords: dospělí; Neuropsychological Tests; poruchy způsobené alkoholem; Humans; neuropsychologické testy; lidé středního věku; Middle Aged; Alcoholism; Cognitive Dysfunction; mladý dospělý; Inpatients; Alcohol-Related Disorders; Adult; kognitivní dysfunkce; hospitalizovaní pacienti; empirický výzkum; lidé; alkoholismus; Young Adult; Empirical Research