Trehalóza – disacharid s neuroprotektivním účinkem - Patočka, Jiří; Navrátilová, Zdeňka; Olekšák, Patrik (Psychiatrie, 2024)
Trehalóza je přírodní disacharid tvořený dvěma molekulami glukózy. Její přítomnost byla zjištěna v širokém spektru organismů – v rostlinách, řasách, sinicích, houbách, bakteriích a v bezobratlých živočiších, zatímco obratlovci včetně savců nejsou schopni trehalózu syntentizovat. Trehalóza se v organismech podílí na mnoha životních procesech. Probíhá řada studií, které odhalují její funkce a zkoumají možnosti jejího využití v medicíně, farmacii i v dalších odvětvích. Perspektivní je mimo jiné její neuroprotektivní účinek, který byl potvrzen na animálních modelech Alzheimerovy, Parkinsonovy a Huntingtonovy nemoci. Klinické studie, které by tento účinek ověřily u lidí, však dosud provedeny nebyly.
Keywords: krysa rodu Rattus; Animals; myši transgenní; Trehalose; Humans; autofagie; Neurodegenerative Diseases; lidé; zvířata; Autophagy; trehalosa; modely nemocí na zvířatech; Neuroprotective Agents; Disease Models, Animal; Rats; Mice, Transgenic; neurodegenerativní nemoci; neuroprotektivní látky