Terapeutické monitorování psychofarmak 3: využití u jednotlivých lékových skupin - Hýža, Martin; Šilhán, Petr; Škrda, David; Vober, Jan; Uhlíř, Jan; Dostálek, Petr; Skřont, Tomáš; Ambroš, Samuel; Češková, Eva (Psychiatrie, 2024)
Význam terapeutického monitorování léků (TDM) se u jednotlivých skupin psychofarmak velmi liší, zejména v závislosti na jejich terapeutickém indexu a také na aktuální síle důkazů. Konkrétní užitečnost TDM se pro jednotlivá farmaka odráží v úrovni doporučení k TDM. Tradičně je TDM dobře zavedeno v případě stabilizátorů nálady a klozapinu, případně tricyklických antidepresiv. V případě řady dalších antidepresiv a antipsychotik máme důkazy o korelaci mezi koncentracemi v krvi a obsazeností příslušných cílových struktur, a tím možnost kontroly správně nastavené léčby i při absenci jasného klinického korelátu. Stále nejvíce citovaná vodítka AGNP byla od svého posledního vydání obohacena novými poznatky (zejména u antidepresiv a antipsychotik), v některých případech byly doporučeny úpravy terapeutických referenčních rozmezí. Třetí a poslední díl série o TDM v psychiatrii uvádí jeho praktické použití u jednotlivých skupin psychofarmak ve světle aktuální úrovně poznání.
Keywords: nootropní látky; Psychotropic Drugs; Humans; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; lidé; Dose-Response Relationship, Drug; Nootropic Agents; terapeutické referenční rozmezí; psychotropní léky; Drug Monitoring; monitorování léčiv