Zázvor lékařský (Zingiber officinale Roscoe) a jeho účinky na nervový systém - Navrátilová, Zdeňka; Patočka, Jiří (Psychiatrie, 2024)
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina původem z jihovýchodní Asie. V tradiční medicíně se využívá již tisíce let k léčbě mnoha onemocnění, např. zažívacích potíží, diabetu, infekcí a neurologických onemocnění. Používá se také jako koření. Oddenek zázvoru obsahuje velké množství bioaktivních látek – silice, flavonoidy, fenolické kyseliny a další. Některé léčivé účinky zázvoru již potvrdily i klinické studie (antidiabetický, antiemetický). Zázvor působí také na nervový systém – anxiolyticky, antidepresivně, neuroprotektivně, prokognitivně a antikonvulzivně. Je důležité zdůraznit, že zázvor lékařský není běžně používán jako lék v psychiatrii, avšak existuje několik studií a průzkumů, které naznačují některé potenciální benefity zázvoru v oblasti psychického zdraví. Tato oblast výzkumu však dosud stále probíhá a následující informace jsou tedy spíše hypotetické a vyžadují další výzkum pro potvrzení.
Keywords: potravní doplňky; lidé; Clinical Trials as Topic; Central Nervous System Agents; tradiční lékařství; klinické zkoušky jako téma; Humans; Dietary Supplements; látky ovlivňující centrální nervový systém; zázvor lékařský; Spices; koření; Medicine, Traditional; Zingiber officinale