Léčba generalizované úzkostné poruchy u specifických populací a možnosti nových léčebných strategií - Látalová, Klára (Psychiatrie, 2024)
Současné konsenzuální pokyny shrnují současné důkazy a navrhované strategie léčby GAD (Generalized Anxiety Disorder – generalizované úzkostné poruchy). Patří mezi ně pokyny Světové federace společností biologické psychiatrie (WFSBP – World Federation of Societies of Biological Psychiatry) z roku 2022 a pokyny Britské asociace pro psychofarmakologii z roku 2014. Článek stručně shrnuje doporučení týkající se počáteční léčby, problematiku rezistence k léčbě, roli psychoterapie, zvládání psychiatrických komorbidit, léčbu těhotných pacientek a pacientek po porodu, starších dospělých (>65 let), dětí a dospívajících a věnuje se také udržovací terapii. Zahrnut je také budoucí vývoj farmakologické léčby generalizované úzkostné poruchy, výzkum nových serotonergních látek, gabaergních látek, glutamátergních látek, neuropeptidů a možnosti imunologické léčby.
Keywords: Psychotherapy; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; Pregabalin; generalizovaná úzkostná porucha; Humans; Generalized Anxiety Disorder; komorbidita; lidé; psychoterapie; imunoterapie; metaanalýza jako téma; Comorbidity; Immunotherapy; Randomized Controlled Trials as Topic; pregabalin; Meta-Analysis as Topic; randomizované kontrolované studie jako téma; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu