Geriatrický pacient na urgentním příjmu - Šeblová, Jana (Časopis lékařů českých, 2024)
Urgentní příjmy se v Česku budují až v posledních letech. Senioři jsou typickými pacienty těchto oddělení. Přístup v urgentní medicíně je založen na vyhodnocení příznaků a na stanovení priority ošetření pacienta. Přístup k pacientům vyššího věku má mnohá specifika v diagnostice i v léčbě. Triáž geriatrických pacientů se zpřesní zhodnocením kognice, škály geriatrické křehkosti a screeningových nástrojů pro posouzení přítomnosti deliria. Komplexní geriatrické hodnocení je pro časovou náročnost pro urgentní příjem nevhodné, ale je nutné zachovat jeho základní komponenty. Léčebný přístup musí být komplexní a musí obsahovat aspekty biologické, psychologické i sociální a analýzu rizik prostředí. Management úrazů seniorů vyžaduje vyhodnocení odlišných kritických hodnot vitálních funkcí oproti kritériím běžné triáže, vlivu medikace na adaptační mechanismy a rizika nízkoenergetických mechanismů traumat. Léčba úrazů musí být včasná a komplexní a je nutné zajistit kontinuitu při přechodu z intenzivní do standardní péče a dále do péče rehabilitační. U pacientů v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění je na místě paliativní přístup.
Keywords: Frail Elderly; geriatrické hodnocení; třídění pacientů; urgentní služby nemocnice; lidé; paliativní péče; Emergency Service, Hospital; Palliative Care; křehký senior; Humans; Triage; Geriatric Assessment