Teórie vedomia a jeho neuroanatómia: Vedomie z pohľadu psychiatrie - Semančíková, Erika (Česká a slovenská psychiatrie, 2024)
Vedomie predstavuje multidisciplinárny fenomén, ktorým sa intenzívne zaoberá mnoho oblastí neurovied. Tento prehľadový článok predstavuje najnovšie teórie vedomia so zameraním na kvantové teórie a aktuálne neuronálne koreláty vedomia (neuroanatómia vedomia), rozdelené na kortikálne a subkortikálne oblasti. Ako poruchy vedomia spomíname aj veľkú depresívnu poruchu a schizofréniu a snažíme sa na nich pozrieť z inej perspektívy. Všeobecne sa uznáva, že vedomie alebo všeobecnejšie mentálna aktivita nejakým spôsobom koreluje s činnosťou a funkciou "hmotného" mozgu. Keďže kvantová teória je základnou teóriou hmoty, ktorá je v súčasnosti dostupná, ostáva legitímnou otázkou, či nám kvantová teória môže pomôcť hlbšie pochopiť vedomie. Aby sme však lepšie pochopili pojem vedomie, je nevyhnutný podrobnejší a hlbší neurobiologický výskum. Presnejšie posúdenie úrovne vedomia môže pomôcť posilniť naše povedomie a poskytnúť nové nápady pre pacientov s poruchami vedomia.