Proléčiva analogů nukleotidů - Kalčic, Filip (Chemické listy, 2024)
Obor medicinální chemie se často potýká s problémem suboptimálních vlastností aktivních látek. Za účelem zlepšení těchto vlastností byla vyvinuta řada důmyslných přístupů tvorby proléčiv. Proléčivo je inaktivovaná forma léčiva, která dočasně modifikuje jeho vlastnosti. V těle je pak proléčivo (nejčastěji enzymaticky) transformováno zpět na aktivní léčivo. Proléčiva mohou upravit řadu vlastností jako např. absorpci, rozpustnost, či cílené doručení do tkáně. Poměr proléčiv mezi schválenými léky v posledních letech stoupá, což podtrhuje význam této strategie pro medicinální chemii i klinické využití.
Keywords: Antiviral Agents; Nucleosides; ProTide technologie; ProTides; Nucleotides; lidé; biologická dostupnost; Phosphates; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; fosfáty; antivirové látky; nukleotidy; Biological Availability; nukleosidy; Humans