Lékové formy s elektronickým prvkem - Koutná, Gabriela; Vysloužil, Jakub; Kubová, Kateřina (Chemické listy, 2024)
Lékové formy s elektronickým prvkem je možné zařadit mezi jedny z nejmodernějších a nejinovativnějších lékových systémů posledních několika dekád. Inkorporace elektronického/digitálního prvku nabízí řadu výhod, jako např. možnost přesného načasování uvolnění léčivé látky v požadované lokaci gastrointestinálního traktu, sběr biometrických dat, či nezpochybnitelný průkaz adherence pacienta k terapii. V současné době je možné pozorovat vývoj oboru do dvou hlavních směrů. Tím prvním je využití těchto systémů ve spojení s řízeným uvolňováním při absorpčních a obecně farmakokinetických studiích nových látek. Druhým směrem je pak digitální monitoring adherence k léčbě. Tento stručný přehled pojednává krátce o historii problematiky, přináší informace o obou zmíněných odvětvích a zmiňuje zásadní zástupce obou skupin a jejich využití.
Keywords: lékové formy; Capsule Endoscopes; Digital Technology; Dosage Forms; Smart Materials; digitální technologie; kapslové endoskopy; Drug Liberation; chytré materiály; uvolňování léčiv