Syndrom vyhoření v přímé souvislosti s emoční stabilitou a empatií u záchranářů - Vraná, Veronika; Vraný, Michal (Florence, 2024)
Záchranáři jako riziková skupina pracovníků v pomáhajících profesích jsou vysokou mírou ohroženi syndromem vyhoření. Výzkum této práce se zabývá identifikací faktorů ovlivňujících riziko rozvoje syndromu vyhoření. Výzkum probíhal prostřednictvím standardizovaných dotazníků mezi 202 zdravotnickými záchranáři v České republice. Bylo zjištěno, že záchranáři trvale žijící ve spokojeném partnerském vztahu jsou méně náchylní k rozvoji pracovního vyhoření. Emoční stabilita byla identifikována jako druhý možný protektivní faktor rozvoje pracovního vyhoření. Míra empatie jako uvažovaný protektivní faktor nemá prokazatelný vliv na riziko vyhoření.