Nové možnosti léčby plicní embolie - Radvan, Martin (Farmakoterapeutická revue, 2024)
Plicní embolie je třetí nejčastější kardiovaskulární příhoda. Její tíže se pohybuje v celém spektru, od zcela asymptomatických forem po fatální příhody, kdy o přežití pacienta rozhodují minuty. Základem léčby málo a středně rizikových pacientů je antikoagulační terapie. Reperfuzní léčba, dosud založená na vysoce účinném, ale rizikovém podání systémové trombolýzy, je v posledních letech doplňována o intervenční metody.