Prudký odvar z vrbové kůry - Jurášek, Michal; Opletal, Lubomír; Drašar, Pavel (Chemické listy, 2024)
Povídka o aspirinu je napínavá a komplikovaná. Pokusili jsme se rozklíčovat úlohu hlavních hrdinů, ale i široké pole biologických účinků kyseliny acetylsalicylové, superléku, jehož použití by dnes odpovědné instituce neschválily, a který i přesto patří k nejužívanějším lékům na Zemi i mimo ni (používali jej kosmonauté projektu Apollo na bolesti zubů). Snažili jsme se co nejvíce používat původní zdroje literatury s cílem narovnat některé dezinformace vyskytující se kolem tohoto tématu. Autoři jsou si vědomi, že Aspirin je chráněný název, který však v běžné lidské mluvě „zlidověl“.
Keywords: léčivé přípravky; kůra rostlin; Drug Discovery; lidé; Salix; Plant Bark; fytoterapie; Phytotherapy; objevování léků; Pharmaceutical Preparations; Aspirin; Humans