Pathoanatomy and pathomechanics of pertrochanteric fractures - an MRI study - Bartoška, Radek; Bartoníček, Jan; Alt, Jan; Tuček, Michal (Rozhledy v chirurgii, 2024)
Úvod: Magnetická rezonance (MR) je používána v oblasti proximálního femuru k diagnostice okultních či inkompletních zlomenin krčku femuru a trochanterického segmentu více jak 20 let. Spolehlivost této metody byla opakovaně prokázána řadou studií vč. jejích výhod proti CT. MR tak pomohla racionalizovat léčbu okultních a inkompletních trochanterických zlomenin. Metoda: Do studie bylo zařazeno celkem 13 pacientů vyšetřených MR pro suspektní okultní či inkompletní zlomeninu trochanterického masivu během první 24 hod po úrazu. Vždy se jednalo o první poranění kyčelního kloubu, druhý kyčelní kloub byl intaktní. Výsledky: Frontální skeny prokázaly v oblasti linea intertrochanterica (přední kortikalis) výraznou lomnou linii, která probíhají od velkého trochanteru mediodistálně do mediální kortikalis femuru. Sklon lomné linie se však v předozadním směru měnil a těsně před zadní kortikalis byl téměř vertikální. Sagitální skeny zobrazily lomnou linii začínající ve velkém trochanteru, pokračující mediálně a oddělující zadní kortikalis od trochanterického segmentu. Závěr: Analýza MR nálezů prokázala, že primární lomná linie u pertrochanterických zlomenin vzniká v oblasti velkého trochanteru, odkud se šíří současně distálně, mediálně a anteriorně k přední kortikalis v oblasti linea intertrochanterica a k trochanter minor. Velký trochanter tak představuje locus minoris resistentiae a je vždy rozlomen na více fragmentů, než je patrné na RTG snímku.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; lidé středního věku; lidé; senioři nad 80 let; senioři; mužské pohlaví; Female; Male; magnetická rezonanční tomografie; Aged; fraktury kyčle; Middle Aged; Aged, 80 and over; ženské pohlaví; Hip Fractures; Humans