Metastáza maligního melanomu jako vzácná příčina bolestí břicha - Kriegler, Tomáš; Dušek, Tomáš; Ninger, Vladimír; Hanousek, Petr; Podhola, Miroslav (Rozhledy v chirurgii, 2024)
Autoři prezentují případ 71leté pacientky, která byla operována pro 16 dní trvající bolesti břicha. Práce poukazuje na maligní melanom jako na vzácnou příčinu bolestí břicha a dále na nevyzpytatelnost maligního melanomu, důležitost multidisciplinárního přístupu k tomuto typu onemocnění vč. následné dispenzarizace onkologem. Nedílnou součástí je i důraz na prevenci tohoto onemocnění.
Keywords: Intestine, Small; Abdominal Pain; tenké střevo; Melanoma; bolesti břicha; Neoplasms, Unknown Primary; Aged; lidé; Female; senioři; melanom; ženské pohlaví; Humans; nádory neznámé primární lokalizace