Baseline intervals in electrocardiogram for risk stratification in Brugada syndrome: A 10-year prospective study - Neto, Vanda Devesa; Correia, Joana; Costa, António; Santos, Luís (Cor et Vasa, 2024)
Stratifikace rizika u syndromu Brugadových (Brugada syndrome, BrS) představuje i nadále značný problém. Cílem této studie bylo změřit vstupní intervaly na klidovém elektrokardiogramu (EKG) kohorty portugalských pacientů a jejich příbuzných prvního stupně, u nichž byla stanovena diagnóza BrS, a identifikovat EKG parametry spojené se vznikem srdečních příhod v období deseti let. Metody: Byla provedena prospektivní studie, v níž bylo vyšetřeno 107 portugalských pacientů spolu s příbuznými prvního stupně, u nichž byla stanovena diagnóza BrS a kteří byli sledováni po dobu deseti let s cílem zaznamenat jakoukoli srdeční příhodu. Byly vytvořeny podskupiny spontánního typu (spontaneous type 1, SB), indukovatelného typu (inducible type 1, IB) a s normálním EKG. Souhrnný sledovaný parametr srdečních příhod zahrnoval náhlou srdeční smrt (SCD), implantaci kardioverteru-defibrilátoru (implantable cardiover- ter-defibrillator, ICD) a vhodné (adekvátní) vyslání výboje z ICD. Výsledky: Celkem u 15 % pacientů byla stanovena diagnóza SB a u 10 % pacientů byl diagnostikován IB; průměrný věk účastníků studie byl 29,9 ± 16 let; 51 % z nich byli muži. Pacienti se SB a IB vykazovali statisticky významně delší intervaly PR než jedinci s normálním EKG (p < 0,01, resp. p = 0,02). Žádné rozdíly v in- tervalu PR mezi podskupinami SB a IB nebyly zjištěny (p = 0,93). Srdeční příhody byly zaznamenány u 41,5 % pacientů se SB a 18,2 % pacientů s IB. U pacientů s normálním EKG a s normálním výsledkem provokačního testu s flecainidem nebyla zaznamenána žádná srdeční příhoda. Po adjustaci na rodinnou anamnézu SCD a při pozitivním výsledku genetického testu představoval interval PR nezávislý prediktor časnějšího vzniku srdeční příhody (HR 1,06; 95% CI 1,02–1,10; p < 0,01). U pacientů s PR > 200 ms byla průměrná doba do vzniku srdeční příhody statisticky významně kratší, přičemž optimální mezní hodnota pro predikci srdeční příhody byla 180 ms. Závěr: Interval PR představuje na vstupním EKG záznamu významný parametr spojený se vznikem srdečních příhod při BrS. Pro přesné stanovení individuálního rizika se doporučuje zařadit do klinického algoritmu interval PR.
Keywords: Female; kardiovaskulární nemoci; Risk Assessment; rodina; ženské pohlaví; Brugadův syndrom; mužské pohlaví; prospektivní studie; lidé; Humans; Cardiovascular Diseases; Male; hodnocení rizik; Brugada Syndrome; Family; Electrocardiography; elektrokardiografie; Prospective Studies