Heart rate recovery index evaluation in prediabetic patients - Tanriverdi, Okan (Cor et Vasa, 2024)
Z hlediska veřejného zdraví představuje prediabetes jeden z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj diabetu 2. typu. Index obnovy srdeční frekvence (heart rate recovery index, HRRI) je nezávislým ukazatelem autonomních funkcí a prediktorem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění (KVO). Cílem našeho výzkumu bylo stanovit hodnotu HRRI u jedinců s prediabetem. Metody: Do studie bylo zařazeno 400 pacientů navštěvujících kliniku kardiologie: 164 (41 %) žen a 316 (59 %) mužů. Podle Bruceho protokolu museli všichni účastníci absolvovat zátěžové EKG vyšetření na běžeckém pásu. Průběh obnovy srdeční frekvence se zaznamenává 1, 2, 3 a 5 minut po zátěžovém testu, přičemž se odečítá maximální srdeční frekvence jedince na konci testu od hodnoty naměřené během 1, 2, 3 a 5 minut zotavování. Výsledky: Obě skupiny měly podobné hodnoty délky zátěže, metabolického ekvivalentu (metabolic equivalent of task, MET), maximální srdeční frekvenci i vstupní a maximální hodnoty systolického a diastolického krevního tlaku i změny těchto dvou parametrů (p > 0,05). Hodnoty HRRI po 1, 2, 3 a 5 minutách byly vyšší u pacientů, kteří prodělali onemocnění covid-19 (p < 0,001). Závěry: Prediabetes má statisticky významný vliv na hodnotu HRRI. Prediabetes může působit na nervový i kardiovaskulární systém.
Keywords: elektrokardiografie; Autonomic Nervous System Diseases; Exercise Test; Index obnovy srdeční frekvence; prediabetes; mužské pohlaví; Heart Rate; srdeční frekvence; Cardiovascular Diseases; Electrocardiography; ženské pohlaví; Humans; nemoci autonomního nervového systému; Clinical Studies as Topic; zátěžový test; Prediabetic State; Female; klinická studie jako téma; kardiovaskulární nemoci; lidé; Male