Lymphomyokinetic exercises and activities for treatment of lower limb lymphedema: review - de Godoy, Jose Maria Pereira; de Godoy, Henrique Jose Pereira; Godoy, Maria de Fatima Guerreiro (Cor et Vasa, 2024)
Dosud bylo publikováno málo studií věnovaných různým formám svalové aktivity v monoterapii zaměřené na zmenšení objemu otoku. Jedním z hlavních problémů je používání jediné metody umožňující hodnocení cviků jako monoterapie pro co nejrychlejší a dlouhodobé zmenšení rozsahu otoku. Byla nalezena jediná studie hodnotící stav bezprostředně po svalové aktivitě. Pasivní cvičení jako monoterapie může zmenšit objem otoku, ale lepších výsledků lze dosáhnout v kombinaci s mechanismy komprese. Zachování komprese po cvičení nebo aktivitách umožňuje dosáhnout lepších výsledků.
Keywords: Lymphedema; dolní končetina; Exercise Movement Techniques; Exercise Therapy; Lower Extremity; Manual Lymphatic Drainage; Lymfokinetická cvičení; Humans; kompresivní punčochy; terapie cvičením; lidé; manuální lymfatická drenáž; lymfedém; Stockings, Compression; techniky cvičení a pohybu