Akutní diseminovaná encefalomyelitida nebo roztroušená skleróza? - Potužník, Pavel; Tupý, Radek; Kopáčová, Eliška; Peterka, Marek (Neurologie pro praxi, 2024)
Roztroušená skleróza je nejčastějším získaným chronickým zánětlivým demyelinizačním onemocněním CNS. Do diferenciální diagnostiky roztroušené sklerózy patří akutní diseminovaná encefalomyelitida, jež je monofázickým autoimunitním demyelinizačním onemocněním. Klinicky se akutní diseminovaná encefalomyelitida projevuje encefalopatií a multifokálním postižením. V rozlišení těchto dvou jednotek nám kromě klinického nálezu může pomoci magnetická rezonance a likvorologické vyšetření. Formou kazuistiky popisujeme vzácnou tumoriformní variantu roztroušené sklerózy, která se v úvodu projevila epileptickým záchvatem a encefalopatií.
Keywords: dospělí; imunosupresiva; demyelinizační autoimunitní nemoci CNS; Magnetic Resonance Imaging; Humans; ofatumumab; magnetická rezonanční tomografie; Demyelinating Autoimmune Diseases, CNS; humanizované monoklonální protilátky; Adult; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Encephalomyelitis, Acute Disseminated; záchvaty; Seizures; akutní diseminovaná encefalomyelitida; roztroušená skleróza; Multiple Sclerosis; ženské pohlaví; Immunosuppressive Agents; lidé; Female