Empirická ambulantní antibiotická terapie nejčastějších akutních komunitních bakteriálních infekcí u dětí - Štefan, Marek; Havránek, Jindřich; Petrželová, Markéta; Gambacorta, Jitka; Kulakowská, Markéta; Nováková, Šárka; Dolinská, Dagmar; Modráková, Antónia; Valko, Alena; Nyč, Otakar; Tejnická, Jana; Zieg, Jakub; et al. (Pediatrie pro praxi, 2024)
V článku je zpracována problematika empirické perorální antibiotické terapie nejčastějších akutních komunitních bakteriální infekcí u dětí, a sice tonzilitidy, otitis media, sinusitidy, pneumonie, cystitidy, pyelonefritidy, erysipelu, flegmóny, impetiga a erythema migrans. Kromě antibiotik první volby jsou uvedeny i alternativy při výpadku antibiotik nebo při alergii. Součástí doporučení jsou také magistraliter receptury vybraných antibiotik. V článku je dále věnována pozornost klasifikaci antibiotik AWaRe, která rozděluje dostupná antibiotika do tří skupin podle rizika indukce rezistence bakterií.
Keywords: Impetigo; lidé; Drug Compounding; bakteriální pneumonie; antibakteriální látky; dítě; sinusitida; Otitis Media; příprava léků; Bacterial Infections; Humans; Anti-Bacterial Agents; otitis media; Drug Resistance, Microbial; tonzilitida; Practice Guidelines as Topic; Tonsillitis; antibiotická rezistence; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; impetigo; bakteriální infekce; Child; Sinusitis; Pneumonia, Bacterial