Interpretácia výsledkov hormónov štítnej žľazy - Vojtková, Jarmila; Szökeová, Alena; Kráľová, Terézia; Fiačan, Andrej; Ďurdíková, Anna; Bánovčin, Peter (Pediatrie pro praxi, 2024)
Dysfunkcia štítnej žľazy patrí medzi časté endokrinopatie v detskom veku, preto sú hormóny štítnej žľazy vyšetrované v rámci diferenciálnej diagnostiky rôznych symptómov. Pozitívne autoprotilátky indikujú autoimunitné ochorenie štítnej žľazy, pričom jej funkcia sa hodnotí na základe výsledkov voľného tyroxínu (fT4) a tyreotropného hormónu (TSH). Diskutovaným nálezom býva subklinická hypotyreóza, keďže mierne zvýšené TSH sa môže vyskytovať po akútnych ochoreniach alebo môže súvisieť s inými pridruženými stavmi (obezita, nefrotický syndróm, podávanie niektorých liečiv). Koncentrácia voľného trijódtyronínu (fT3) závisí najmä od dejodácie periférnymi orgánmi, preto sú odchýlky od fyziologických hodnôt pomerne časté (napr. pri zmenách hmotnosti, chorobách pečene a obličiek). Článok prináša prehľad o najčastejších laboratórnych nálezoch a o ich správnej interpretácii s ohľadom na širšie súvislosti.
Keywords: Thyroid Gland; Thyroiditis, Autoimmune; Hypothyroidism; Hyperthyroidism; Humans; nemoci štítné žlázy; lidé; Thyroid Diseases; štítná žláza; Thyroid Hormones; hormony štítné žlázy; hypotyreóza; hypertyreóza; autoimunitní tyreoiditida