Formovanie budúcnosti pediatrickej zdravotnej starostlivosti: virtuálna realita v starostlivosti o popáleniny a rehabilitácii - Bartková, Julia; Karoľová, Barbora; Knezovičová, Ema (Pediatrie pro praxi, 2024)
Virtuálna realita (VR) predstavuje zlom v pediatrickej starostlivosti o popáleniny, poskytujúc inovatívne riešenia nielen v akútnej liečbe, ale aj v rehabilitácii. Distrakčná terapia, osvedčený psychologický fenomén, tvorí základ účinnosti VR. Vedecké štúdie neustále potvrdzujú, že pohlcujúce zážitky VR dokážu odvrátiť pozornosť dieťaťa od bolestivých procedúr, čím sa znižuje vnímaná intenzita bolesti. VR je tiež dôležitým nefarmakologickým doplnkom, ktorý je v súlade s prístupmi založenými na dôkazoch a poskytuje vedecky podloženú alternatívu a doplnkovú liečbu k farmakologickým stratégiám zvládania bolesti. Vedecké štúdie u detí podstupujúcich rehabilitáciu popálenín ukazujú, že cvičenia s podporou VR prispievajú k zlepšeniu rozsahu pohybu, koordinácie a funkčných výsledkov. Prispôsobivosť aplikácií VR umožňuje vytváranie personalizovaných rehabilitačných plánov, ktoré sú prispôsobené individuálnym potrebám každého dieťaťa. Našim cieľom bolo primárne predstaviť recentné práce týkajúce sa využitia VR v starostlivosti o popálených pacientov a to najmä pri starostlivosti o rany a v rehabilitácii po popáleninách a poukázať na to, čo z nich vyplýva v kontexte vplyvu VR ako doplnku farmakologickej liečby na zníženie bolesti.
Keywords: rehabilitace; bolest; akutní bolest; Pain; pediatrie; Humans; Rehabilitation; Acute Pain; dítě; Child; klinická studie jako téma; Burns; Clinical Studies as Topic; popálení; lidé; Virtual Reality; Pediatrics; virtuální realita; rány a poranění; Wounds and Injuries; Pain Management; management bolesti