Smůla z tropů - kazuistika horeček po návratu z tropů - Velichová, Kateřina; Medek, Karel (Pediatrie pro praxi, 2024)
V této kazuistice se budeme věnovat případu 14letého chlapce, který byl přivezen zdravotnickou záchrannou službou (ZZS) na dětské oddělení naší nemocnice pro dva dny trvající horečky, dehydrataci a celkové vyčerpání. Kromě horeček se u chlapce za hospitalizace postupně rozvíjely příznaky respiračního infektu, objevily se průjmovité stolice a makulózní exantém s bílým dermografismem. Z anamnézy bylo při příjmu zjištěno, že se chlapec před dvěma dny vrátil z pobytu v tropické oblasti.
Keywords: Tropical Medicine; lidé; dengue; mladiství; Fever; Diagnosis, Differential; Adolescent; Coinfection; průjem; mužské pohlaví; cestovní nemoci; diferenciální diagnóza; Diarrhea; Travel-Related Illness; tropické lékařství; koinfekce; tracheitida; Dengue; Humans; Male; Salmonella enterica; Tracheitis; horečka