Selfmonitoring u dětí s diabetes mellitus 1. typu - Kašparová, Petra; Kunovjánková, Viktorie (Pediatrie pro praxi, 2024)
Prevalence diabetes mellitus 1. typu u dětí stoupá a diagnostikuje se stále v mladším věku. Jednou z velmi důležitých součástí léčby diabetu je selfmonitoring, který prošel dlouhým, ale zato efektivním vývojem, od domácího měření hodnot glykemie pomocí osobního glukometru, až po glykemické senzory. Hlavním cílem je předejít komplikacím, současně však i pomoci dětem vést plnohodnotný život bez vyřazení z kolektivu svých vrstevníků.
Keywords: ketóza; dítě; Dexcom; Ketosis; lidé; Blood Glucose; Glycosuria; Diabetes Mellitus, Type 1; selfmonitoring glykemie; Freestyle Libre; Continuous Glucose Monitoring; Diabetes Complications; Child; kontinuální monitorování glukózy; glykosurie; komplikace diabetu; krevní glukóza; Blood Glucose Self-Monitoring; diabetes mellitus 1. typu; Humans