Poruchy sekrécie rastového hormónu a ich vplyv na kostnú kvalitu - Payer, Juraj; Jackuliak, Peter; Vaňuga, Peter; Kužma, Martin (Vnitřní lékařství, 2024)
V tomto článku sa venujeme endokrinne sprostredkovanej osteoporóze spôsobenej poruchami sekrécie rastového hormónu (RH); nedostatku rastového hormónu u dospelých a akromegálii. RH a inzulínu podobný rastový faktor-1 (IGF-1) stimulujú lineárny rast kostí prostredníctvom komplexných hormonálnych interakcií a aktivujú epifýzové prechondrocyty. GH prostredníctvom receptorového aktivátora jadrového faktora-kappaB (RANK), jeho ligandu (RANK-L) a osteoprotegerínového systému stimuluje produkciu osteoprotegerínu a jeho akumuláciu v kostnej matrici. Nesprávna funkcia tohto mechanizmu môže viesť k špecifickému poškodeniu kostí. Primárnym problémom kostného postihnutia pri poruchách sekrécie rastového hormónu je riziko osteoporotických fraktúr, preto je dôležité posúdiť kvalitu kosti, ktorá lepšie odráža skutočnú predispozíciu pacienta na fraktúru. Metódou odhadu kvality kostí z DXA skenov bedrovej chrbtice je trabekulárne kostné skóre (TBS). Pri akromegálii TBS lepšie definuje riziko zlomeniny, pretože BMD je normálna alebo dokonca zvýšená. TBS pomáha sledovať efekt liečby rastovým hormónom a vitamínom D. Napriek týmto zisteniam by sa TBS nemal používať samostatne, ale je potrebné komplexné zváženie všetkých rizikových faktorov zlomenín, BMD a markerov kostného obratu.
Keywords: Osteoporotic Fractures; akromegalie; Humans; Acromegaly; trabekulární kostní skóre; Absorptiometry, Photon; Insulin-Like Growth Factor I; osteoporóza; osteoporotické fraktury; lidé; insulinu podobný růstový faktor I; Vitamin D; Growth Hormone; absorpční fotometrie; růstový hormon; Bone Density; kostní denzita; Osteoporosis; vitamin D