Sekvenční terapie antibiotiky - Dlouhý, Pavel (Vnitřní lékařství, 2024)
Práce přináší souhrn informací o sekvenční antibiotické léčbě, tedy přechodu z parenterálního na perorální podávání antibiotik. Cílem tohoto postupu je zlepšení komfortu pacienta, zkrácení délky hospitalizace, omezení komplikací spojených s nitrožilními vstupy a snížení nákladů, a to za stejného výsledku léčby. Jsou uvedeny podmínky na straně pacienta, vhodné klinické situace a dostupná perorální antibiotika.
Keywords: sekvenční terapie; Humans; infekce močového ústrojí; Respiratory Tract Infections; Quality of Life; Endocarditis; Administration, Oral; lidé; antibakteriální látky; intravenózní podání; kvalita života; endokarditida; způsoby aplikace léků; Anti-Bacterial Agents; Osteomyelitis; infekce dýchací soustavy; osteomyelitida; Urinary Tract Infections; aplikace orální; Drug Administration Routes; Administration, Intravenous