Zvláštnosti antibiotické léčby v intenzivní péči - Bartoš, Hynek (Vnitřní lékařství, 2024)
Antibiotika jsou jednou z nejčastěji podávaných lékových skupin v intenzivní péči. Léčba kriticky nemocných s komunitními i nozokomiálními infekcemi má některá významná specifika oproti léčbě ambulantních pacientů či pacientů hospitalizovaných na standardních odděleních. Septické nemocné je nutno včasně léčit vhodně zvolenou empirickou antibiotickou léčbou v dostatečné dávce a v adekvátně zvolených dávkovacích intervalech. U těchto pacientů, na rozdíl od méně závažných stavů, nelze se začátkem antibiotické terapie vyčkávat. Farmakokinetika je u kriticky nemocných velmi často změněná, a navíc se dynamicky mění v průběhu onemocnění, proto je výhodné mít možnost monitorovat hladiny antibiotik v krvi a dle nich upravovat jejich dávkování. Zvolená terapie má být denně reevaluována a případně změněna na základě validních mikrobiologických výsledků. Vhodně provedená deeskalace je správným principem i u kriticky nemocných pacientů na jednotkách intenzivní péče. Článek se dotkne všech zmíněných aspektů a pokusí se nastínit zásady optimálně vedené antibiotické terapie v podmínkách intenzivní péče, podložené aktuálními znalostmi medicíny založené na důkazech.
Keywords: Drug Monitoring; Humans; Antimicrobial Stewardship; Sepsis; monitorování léčiv; Drug Administration Schedule; Critical Care; sepse; lidé; péče o pacienty v kritickém stavu; antibakteriální látky; způsoby aplikace léků; Anti-Bacterial Agents; jednotky intenzivní péče; Intensive Care Units; Drug Administration Routes; farmakokinetika; Pharmacokinetics; antibiotická politika; rozvrh dávkování léků