Vliv viscerální masáže na gastrointestinální obtíže u osob se spinální lézí - kazuistika - Štěpánová, Jarmila; Pliska, Petr; Bundilová, Hana (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2024)
Poranění míchy s sebou přináší řadu trvalých zdravotních následků, které se díky špatnému životnímu stylu a stárnutí zhoršují. Jedním z nich jsou i gastrointestinální komplikace, které se výrazně promítají do problematiky zdraví a kvality života pacientů. Hlavním cílem článku je zhodnotit účinnost viscerální masáže na redukci gastrointestinálních obtíží u chronických pacientů se spinální lézí. K objektivizaci výsledků studie byly využity české verze standardizovaných dotazníků Neurogenic Bowel Dysfunction score (NBD score) a Irritable Bowel Syndrome – Quality of Life survey (IBS-QOL) a nestandardizované české verze dotazníku Burwood Bowel Dysfunction. Hodnocení bylo doplněno i informacemi z anamnestických rozhovorů. Kazuistika prokázala pozitivní vliv viscerální masáže na snížení hodnoty NBD score a subjektivního vnímání bolesti a diskomfortu břicha, ovlivnění frekvence vyprazdňování, množství a konzistence stolice i fekální inkontinence. Fyzioterapeuti by neměli v klinické praxi opomíjet vyšetřovat a ošetřovat gastrointestinální obtíže u subpopulace chronických spinálních pacientů. Nicméně, jejich stav je přednostně ovlivněn dodržováním dietních opatření, optimálního managementu vyprazdňování a zásad zdravého životního stylu.
Keywords: gastrointestinální nemoci; dospělí; průzkumy a dotazníky; Gastrointestinal Diseases; Quality of Life; Adult; Surveys and Questionnaires; kvalita života; lidé; poranění míchy; Spinal Cord Injuries; Male; Neurogenic Bowel; lidé středního věku; mužské pohlaví; Massage; neurogenní střevo; masáž; Middle Aged; Humans