Hemolyticko-uremický syndrom asociovaný s infekcí - Sagan, Jiří; Bielaszewská, Martina; Havlíčková-Marejková, Monika (Transfuze a hematologie dnes, 2024)
Hemolyticko-uremický syndrom (HUS) je formou trombotické mikroangiopatie. Je charakterizován akutním poškozením ledvin, neimunní Coombs negativní hemolytickou anemií a trombocytopenií. Typický HUS je závažné onemocnění, které se rozvíjí v návaznosti na průjmové onemocnění způsobené patogenními kmeny Escherichia coli s produkcí Shiga toxinů, jež lze prokázat kultivačně ve stolici. Jedná se o onemocnění, které postihuje převážně děti do 5 let věku. K nákaze dochází zejména po požití kontaminované potravy. V klinickém obrazu dominují bolesti břicha, často křečovité a doprovázené průjmem bez nebo s příměsí krve, ikterus a postižení ledvin, které se projeví hematurií, proteinurií a zvýšenými parametry funkce ledvin. Současně dochází k rozvoji různého stupně krvácivých projevů na kůži. Obávanou komplikací je postižení centrálního nervového systému. Důležité je včasné rozpoznání a léčba pacienta na jednotce intenzivní péče s možností provedení hemodialýzy.
Keywords: shiga toxiny; Escherichia coli Infections; Thrombotic Microangiopathies; trombotické mikroangiopatie; Acute Kidney Injury; Humans; hemolyticko-uremický syndrom; lidé; Shiga Toxins; Hemolytic-Uremic Syndrome; dítě; akutní poškození ledvin; infekce vyvolané Escherichia coli; Child