Imúnna cytopénia u detí po transplantácii krvotvorných buniek - Füssiová, Mária; Švec, Peter; Horáková, Júlia; Boďová, Ivana; Adamčáková, Jaroslava; Dóczyová, Dominika; Sýkora, Tomáš; Pozdechová, Miroslava; Sedláček, Petr; Rohoň, Peter; Kolenová, Alexandra (Transfuze a hematologie dnes, 2024)
Imúnna cytopénia je zriedkavou komplikáciou transplantácie krvotvorných buniek. Je výsledkom dysregulácie imunitného systému po rekonštitúcii darcovskej krvotvorby. Aktuálne odporúčania a usmernenia pre diagnostiku a liečbu choroby v pediatrickej transplantológii nie sú jednotné, vychádzajú z poznatkov o autoimúnnych cytopéniach bez transplantácie. Imúnna cytopénia spojená s transplantáciou má častejšie refraktérny a prolongovaný priebeh, čo potvrdzuje odlišnú etiopatogenézu choroby. Liečba zahŕňa široké spektrum liečebných modalít od pozorovania až po intenzívny manažment, hlavne v prípade koexistencie iných peritransplantačných komplikácií. Pacienti okrem podpornej liečby môžu vyžadovať modifikáciu imunosupresie, u niektorých je nutná liečba na odstránenie plazmocytov, prípadne auto- alebo aloprotilátok z krvného obehu. Uvádzame komplexný pohľad na patofyiológiu, liečbu a prognózu potransplantačných imúnnych cytopénií u detí, a prezentujeme aj vlastný súbor pacientov.
Keywords: Anemia, Hemolytic, Autoimmune; autoimunitní hemolytická anemie; imunitní systém; Humans; cytopenie; lidé; Immune System; rizikové faktory; autoimunitní nemoci; Child; dítě; Autoimmune Diseases; epidemiologické studie; transplantace kostní dřeně; Risk Factors; Diagnosis, Differential; Epidemiologic Studies; diferenciální diagnóza; Bone Marrow Transplantation; Cytopenia