Co přináší aktualizace doporučení ESC pro léčbu srdečního selhání? - Motílová, Karolína; Poloczková, Hana; Krejčí, Jan (Farmakoterapie, 2024)
Článek je zaměřený na změny v terapii srdečního selhání dle nejnovější aktualizace doporučených postupů Evropské kardiologické společnosti pro léčbu srdečního selhání z roku 2023. Nová doporučení navazují na dokument z roku 2021 a zaměřují se jak na novinky v léčbě akutního a chronického srdečního selhání, tak i na léčbu některých komorbidit, a to sice chronického onemocnění ledvin při diabetes mellitus 2. typu a deficitu železa.
Keywords: Diabetic Nephropathies; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Iron; Iron Deficiencies; Practice Guidelines as Topic; deficit železa; Randomized Controlled Trials as Topic; železo; Humans; randomizované kontrolované studie jako téma; Sodium-Glucose Transporter 2 Inhibitors; Heart Failure; diabetické nefropatie; komorbidita; Comorbidity; glifloziny; lidé; srdeční selhání