Očkování proti Covid-19 - protilátky IgG, CIK a složky komplementu v séru - Absolonová, Karolína; Hill, Martin; Šterzl, Ivan (Praktický lékař, 2024)
V souboru očkovaných a neočkovaných jedinců, kteří prodělali nebo neprodělali onemocnění Covid-19, jsme sledovali vztah mezi anti-SARS-CoV-2 IgG a některými parametry, které mají dle literatury význam při rozvoji a průběhu onemocnění Covid-19. Šlo o celkové IgG, podtřídy IgG1-4, složky komplementu C3c, C4 a cirkulující imunokomplexy (CIK). Zjistili jsme, že neočkovaní, očkovaní vakcínou Pfizer/BioNTech a Moderna a rovněž prodělavší a neprodělavší onemocnění Covid-19 se významně liší v hladině antiSARS-CoV-2 IgG. Očkování mělo na výši hladiny protilátek větší vliv než prodělání onemocnění. IgG4 se zvýšilo u očkovaných po vakcíně Pfizer/BioNTech. Ostatní podtřídy IgG, celkové IgG, CIK a složky komplementu se mezi skupinami statisticky významně nelišily.
Keywords: dospělí; COVID-19; indikátory a reagencie; Immunoglobulin G; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; nefelometrie a turbidimetrie; ELISA; mužské pohlaví; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Complement System Proteins; Indicators and Reagents; Adult; komplement; Antigen-Antibody Complex; imunokomplex; imunoglobulin G; ženské pohlaví; lidé; Nephelometry and Turbidimetry; Vaccination; Male; vakcinace; Female