Je odlišný socioekonomický status rodin zdrojem rozdílů v pohybové aktivitě, spánku a sedavém chování již u 3-8letých dětí? - Sigmund, Erik; Vorlíček, Michal; Voráčová, Jaroslava; Dygrýn, Jan; Skarka, Martin; Pejzlová, Martina; Sigmundová, Dagmar (Praktický lékař, 2024)
Cíl: Cílem studie je zjistit, zda existují rozdíly v 24hodinovém pohybovém chování, tj. spánku, sedavém chování (SB) a pohybové aktivitě (PA), u 3–8letých dívek a chlapců z rodin s odlišným socioekonomickým zázemím. Metodika: 24hodinové pohybové chování bylo kontinuálně monitorováno po dobu 7 dnů prostřednictvím akcelerometrů u rodin s 3–8letými dětmi z městských a venkovských obcí z regionů Čech, Moravy a Slezska. Socioekonomický status rodin (SES) byl zjišťován pomocí Škály rodinného blahobytu vyplňované rodiči na konci monitorování. Finálně analyzovaný soubor tvoří reprezentativní vzorek 363 rodin s dostupnými daty o 24hodinovém pohybovém chování a SES. Analýza rozptylu byla použitá pro identifikování rozdílů v pohybovém chování dětí s ohledem na jejich pohlaví a SES. Výsledky: Celková doba spánku (resp. hlubokého spánku), jako nejdelší složka z 24hodinového chování, trvala u dětí v rozmezí 9,05–9,32 (resp. 7,51–7,83) hodin denně bez statisticky významných rozdílů mezi dívkami a chlapci nebo dětmi s odlišným SES. V délce trvání každodenního SB (7,63–8,33 hodin), celkové PA (6,61–7,05 hodin) ani PA střední až vysoké intenzity (70–82 minut) nebyl nalezen statisticky významný rozdíl mezi dívkami a chlapci či dětmi s nízkým, středním a vysokým SES. Závěr: Socioekonomický status rodin ani pohlaví dítěte nejsou zdroji rozdílu v délce trvání celkového ani hlubokého spánku, SB či celkové PA 3–8letých dívek a chlapců z rodin s odlišným socioekonomickým zázemím.
Keywords: socioekonomické faktory; Socioeconomic Factors; sedavý životní styl; Motor Activity; předškolní dítě; Sedentary Behavior; Surveys and Questionnaires; spánek; Child, Preschool; Humans; Sleep; pohybová aktivita; akcelerometrie; Observation; průzkumy a dotazníky; pozorování; lidé; dítě; Accelerometry; Statistics as Topic; Child; statistika jako téma