Systémy pro automatické dávkování inzulinu - nastavení ve specifických situacích - Šoupal, Jan; Radovnická, Lucie; Hásková, Aneta; Do, Quoc Dat (Časopis lékařů českých, 2024)
Systémy pro automatické podávání inzulinu (AID) představují velký pokrok v léčbě diabetu mellitu 1. typu. Podávání inzulinu automatizují integrací kontinuálního monitorování glukózy, řídicího algoritmu a činností inzulinové pumpy. Přes jejich pokročilost je nutno ve specifických situacích nastavení přizpůsobit, a to buď využitím zvláštních funkcí, nebo i ruční úpravou dávkování. Článek podává přehled o možnostech úprav v dávkování inzulinu pro případy interkurentního onemocnění, pro konzumaci alkoholu a zvýšenou fyzickou aktivitu pro 4 v Česku dostupné certifikované systémy automatického podávání inzulinu.
Keywords: Alcohol Drinking; pohybová aktivita; Motor Activity; Diabetes Mellitus, Type 1; Insulin Infusion Systems; lidé; Insulin; inzulin; selfmonitoring glykemie; Blood Glucose Self-Monitoring; diabetes mellitus 1. typu; inzulinové infuzní systémy; pití alkoholu; Humans