Romové v Česku a kulturní odlišnosti ve zdraví a zdravotní péči - Hnilicová, Helena (Časopis lékařů českých, 2024)
Po stránce antropometrické si Romové zachovali výraznou svébytnost a liší se tak od většinové populace. Odlišují je také kulturní rozdíly, které se promítají do pojetí zdraví a spotřeby zdravotní péče. Dostupná data ukazují na sociálně a kulturně podmíněné zdravotní nerovnosti a znevýhodnění Romů ve srovnání s většinovou populací, které se dlouhodobě nemění. Kromě jiného hraje roli také nízká úroveň kulturní kompetence a citlivosti zdravotníků k potřebám menšin a specificky k romskému etniku. Článek popisuje zdravotně relevantní kulturní odlišnosti v kontextu romské kultury a způsobu života českých Romů a nastiňuje některé bariéry, kterým ve zdravotnictví čelí.
Keywords: kulturní charakteristiky; rizikové faktory; Minority Health; Romové; Humans; Cultural Characteristics; Česká republika; lidé; Czech Republic; Delivery of Health Care; Roma; zdraví menšin; poskytování zdravotní péče; Risk Factors